🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Småbarnsrädslor och fobier

Skrivet av dajper ‎

Det kan verka underligt hur din 1,5-åring växer och lär sig så snabbt men samtidigt verkar mer rädd än någonsin. Det beror på att ditt barns lilla hjärna har börjat lära sig fantisera om skrämmande scenarier, men ännu inte kan avgöra vad som är möjligt (verkligt) och inte. Resonemangen kan vara ungefär: ”Om dammsugaren kan få smuts att försvinna, kan den inte suga upp mig också då?”.

Småbarns naturliga egoism spelar en roll i det hela. Om något dåligt kan hända någon annan (en vän, syskon eller karaktär i en bok) måste det ju kunna hända mig också. På samma sätt påverkas ditt barn av andras känslor. Om du är rädd för höjdrädd eller rädd för hundar kan barnet känna av ditt obehag och utveckla samma rädslor.

Till skillnad från bebisar kommer småbarn ihåg läskiga eller smärtsamma händelser (som att få en spruta eller ett skrapsår på knät) vilket kan utlösa olika rädslor vid senare tillfällen. Eftersom barnets livliga fantasi utvecklas och växer i takt med att barnet blir smartare och smartare är det kanske inte så konstigt att det kan drömma ihop ett monster i garderoben på samma sätt som en låtsaskompis att leka med.       

Så hur reagerar man då bäst på denna småbarnsoro som förälder? Förminska eller straffa inte. Även om du råkar veta att grannens hundvalp och blixtar är ofarliga är de lika läskiga för ditt barn som din egen vuxenrädsla för allvarlig sjukdom eller världskatastrof. Det bästa du kan göra är att ge stöd och använda dessa tips för att hålla monstret borta!


Förklara hur saker fungerar


Demonstrera vad som får plats att rinna ner i avloppet (eller åka upp i dammsugarslangen) och vad som inte gör det (exepelvis du själv!). Peka på hundens koppel och förklara att Lassie är på behörigt avstånd och inte kommer åt dig om du inte själv vill gå nära.


Använd böcker för att stärka självförtroendet


Använd snälla bildböcker för att låta ditt barn bekanta sig med det som oroar hen. Läskiga saker är oftast mindre läskiga på papper där de inte kan röra på sig och göra elaka grimaser.


Låt barnet hålla avstånd


Det är helt okej för barnet att inte utmana sin rädslor till en början. Över tid, hjälp krabaten att gradvis vänja sig vid det ”läskiga”. Om ditt barn exempelvis är rädd för dammsugaren kan du låta det titta på från ett annat rum (helst i mormors skyddande famn) medan du dammsuger.


Ge barnet kontroll


En nattlampa eller sprayflaska som ”garanterat håller monster borta” kan vara effektiva sätt att hjälpa barn som är mörkrädda. För den dammsugerädda kan en mindre leksaksdammsugare vara något att låta barnet testa med. Framförallt – glöm inte att uppmuntra alla små steg i resan mot att övervinna sin rädsla.


Småbarns vanligaste rädslor, ålder för ålder:


9-18 månader: Främlingar

18-24 månader: Höga ljud, djur och läkare

24-30 månader: Mörker, toaletten och personer klädda i masker/kostymer

30-36 månader: Inbillade varelser och monster samt kroppsliga skador

 


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →