🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Småbarns separationsångest

Skrivet av dajper ‎

När det kommer till separationsångest är alla småbarn olika. Vissa småttingar behöver bokstavligen dras isär från sina föräldrar, sparkandes och skrikandes, medan andra gladeligen vinkjar hejdå utan ens kolla i dörrens riktning. Men även de enklaste småbarnen att lämna kommer stundtals att bli ledsna när föräldrarna lämnar eller inte är på plats. Så använd dessa tips för att göra det så enkelt som möjligt för din lille krabat att klara sig utan er ett tag (även föräldrar behöver lite egentid ibland!):


Förbered barnet inför att ni lämnar – och kommer tillbaka!


Att bara nämna en kväll med barnvakten kan provocera tårar, men det är fortfarande bättre att prata om det i förväg. På så vis blir inte ditt barn överraskad när barnvakten ringer på dörren och polletten trillar ner. Som alltid när det kommer till småbarn fungerar korta och uppmuntrande förklaringar bättre än långdragna. ”Elsa kommer hit ikväll medan mamma och pappa är ute på middag, och sen kommer vi hem igen!”. Repetera flera gånger innan ni beger er ut med fokus på att ni kommer tillbaka.


Hjälp barnet lära känna sin barnvakt


Ibland kan även den största separationångesten lindras av att ditt småbarn är särskilt förtjust i barnvakten. Så hjälp ditt barn att vänja sig i förtid (vare sig det är en släkting eller granne) genom att låta personen komma över i förväg och leka en stund medan ni fortfarande är hemma. Om din minsting är bekväm med barnvakten är det enklare för både dig och barnet att lämna.


Planera roliga aktiveter att göra medan du är borta


Ge ditt barn en ny målarbok att fylla i tillsammans med barnvakten eller lämna några av barnets favoritleksaker framme innan ni beger er av. Säg ”Titta vad du kan hitta på när mamma och pappa är borta. Du får måla i en jätterolig bok med Bamse och Lille Skutt!”. Med lite tur är den nya (eller favorit-) aktiviteten distraherande nog att mildra separationsångesten.


Ge ditt barn ett slutmål


Om möjligt, ge ditt barn en konkret händelse som signalerar att nu är mamma/pappa snart tillbaka. Småbarn har ingen tidsuppfattning men om du berättar för minstingen att ni kommer tillbaka när Greta Gris är slut (säg åt barnvakten när hen ska sätta på programmet), efter lunch eller när hen vaknar på morgonen kan det vara enklare för barnet att härda ut.


Ge barnet pussar att stoppa i fickan


Ett bra litet trick för att lindra separationsångesten hos småbarn är att ge din guldklimp några pussar att lägga i sin ficka. Förklara hur barnet alltid kan sträcka sig efter dina pussar när hen saknar dig, och be om några pussar från att lägga i din egen ficka för när du själv saknar minstingen. Om pussar är för abstrakt för barnet att förstå, använd ett litet föremål istället, eller rita matchande hjärtan på ditt och barnets hand så att det aldrig är utan en del av dig.


Ta hjälp av en snutte


En snutte kan göra under i många situationer. När ni ska iväg, se till att barnet alltid har sin favoritsnutte (snuttefilt eller gosedjur) nära till hands för tröst.


Håll det kort och uppmuntrande när det är dags att gå


Ett utdraget, sentimentalt farväl åstadkommer exakt motsatsen till det du vill. Om du visar att du är kluven och orolig när du lämnar kommer ditt barn snappa upp på det vilket i sin tur kan leda till separationsångest. När du behöver springa, ge istället ditt barn en puss och kram och säg glatt ”Älskar dig, vi ses snart!”.


Motstå frestelsen att ringa och kolla läget


Att ringa hem och kolla läget när ni är borta kan verka som en bra idé, speciellt om ditt barn var ett vrak när ni lämnade. Gör inte det. För barnet att höra din röst när det samlat sig från upprivelsen när ni lämnade kommer bara påminna om att hen faktiskt saknar dig.


Agera lugnt och samlat när du kommer hem


Var lika jordnära när ni återförenas som du var när ni lämnade. Tanken är att avdramatisera och visa att det är lätt att vara utan mamma eller pappa en kort period. Om du istället agerar som om du återvänt från exil signalerar du till minstingen att det är farligt att släppa taget om dig (eftersom du är så lättad och överväldigande glad över att ha hen tillbaka i dina armar!). Håll dig istället samlad och säg ”Nu är mamma/pappa tillbaka!” som om det inte vore en stor grej. Med lite tur är det inte heller det!


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →