🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Småbarn som slåss och sparkas

Skrivet av dajper ‎

Omkring 1,5 år (ibland senare) kan du börja märka att ditt barn börjar puttas, slåss och sparkas (ouch!) när saker och ting inte går dess väg.


Varför småbarn slåss:


Ditt barns buffliga beteende är vanligt i detta skede av utvecklingen. Till att börja med handlar det om att barnet börjar hävda sin självständighet och sitt oberoende. Det är även det enda sättet det lärt sig att ge utlopp för sin frustration. Dålig impulskontroll, en oförmåga att förutse konsekvenserna av sina handlingar (”Varför gråter Lisa?”) och en nyfikenhet kring orsak och verkan är andra anledningar till din krabats benägenhet för bärsärkargång


Vad du behöver veta:


Oavsett hur det må se ut är det viktigt att förstå att ditt barns aggresiva beteende inte är uppsåtligt. Barnet försöker inte medvetet göra någon annan illa, utan småbarn i allmänhet har bara ingen uppfattning om andra människors känslor. Det är något de lär sig med tiden. Kontakta BVC om du inte ser några framsteg alls när det kommer till ditt barns beteende eller om det verkar som om barnet helt saknar empati.


Vad man ska göra åt det:


Nästa gång din minsting lappar till sin lekkamrat, följ dessa steg:

  • Se först till att offret är okej (och applicera tröst och kärlek efter behov)
  • Ta sedan ditt barn åt sidan och förklara kort att det hen gjorde var fel. Säg i en lugn men bestämd ton: "Du gör illa Elsa när du slår henne och då blir hon ledsen. Det är därför vi inte slåss."
  • Varna barnet inför konsekvenserna om det slåss igen (till exempel en time-out på rummet eller en avslutad lekträff). Var noga med att fullfölja din varning om barnet inte lyssnar
  • Byt till en aktivitet som övervakas av föräldrar, till exempel att göra ett mellanmål eller att pyssla

Så förhindrar du att småbarn slåss:


Belöna gott uppförande med beröm, leenden eller kramar

Om ditt barn bara får uppmärksamhet när det gör något dåligt har hen inget incitament att ändra sig.


Sätt ord på ditt barns känslor

Berätta för ditt barn att trots att det inte är okej att göra illa någon annan är det okej att känna starka känslor som ilska, besvikelse eller sorgsenhet (”Jag förstår att du är arg över inte få leka med tåget. Det är okej att vara arg men det är inte okej att slå pappa”).


Kanalisera minstingens energi till andra, fartfyllda aktiviteter

Testa att dansa till energisk musik tillsammans med barnet eller att springleka utomhus.


Se till att ditt barn är utvilat och har mat i magen innan lekträffar

Om du upptäcker tecken på utmattning kan du behöva avbryta lekträffen i förtid. Även de mest socialt begåvade och snällaste småbarnen kan tappa det när de är ”hangry” (för att inte prata om en själv!).


Var en bra förebild

Visa för barnet hur du löser konflikter med ord och kompromisser. Självklart ska du avstå från hårda nypor och tilltag gentemot ditt barn såväl som andra. Om man inte lever som man lär kan man heller inte förvänta sig att barnet ska förstå att fysisk aggression är dåligt.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →