🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Så byter du blöja

Skrivet av dajper ‎

Frekventa blöjbyten (ibland varje timme) är nog inte det bästa du vet med föräldraskapet även om det såklart är ett nödvändigt ont i skötseln av småbarn. För din bebis är det väldigt viktigt eftersom bytet av blöja när det är den är fuktig eller nersmutsad förhindrar hudirritation och blöjeksem.

Här följer allt du som ny förälder behöver veta om hur man byter blöjor så smidigt som möjligt!


Vad behöver man för att byta blöja?


Innan du sätter igång, se till att ha dessa saker nära till hands.

Rena blöjor:

Ha alltid ett par extra redo vid skötbordet och i skötväskan – det skadar aldrig att ha för många.

Våtservetter och/eller tvättlappar:

Behövs när du ska torka av och rengöra i hudvecken. Använd färdigfuktade, skonsamma våtservetter eller tvättlappar tillsammans med vatten och olja.

Blöjsalva/Blöjkräm:

Förhindrar och lugnar blöjeksem. Agerar som en skyddande barriär mellan den sköra rumpan och det irriterande kisset eller bajset. Appliceras på torr rumpa innan den nya blöjan sätts på.

Ombyte:

Det finns risk att du behöver byta kläder utifall blöjan har läckt (vilket kommer att hända ibland!).

Rena inlägg:

Om du använder tygblöja.

Massor av kärlek:

En lugn och behaglig röst (pratandes eller sjungandes) tillsammans med kärleksfull beröring gör blöjbytet enklare - både för din bebis och dig. Varför inte avsluta med lite bebismassage?.

En distraktion:

En leksak hängandes över skötbordet eller liggandes i närheten (när ni är på språng) kan göra under som avledningsmanöver för ett lugnt blöjbyte. Speciellt om din bebis brukar ha svårt att ligga still.

När du har allt du behöver och är redo att sätta igång, tvätta av och torka händerna. Använd en våtservett för att torka av händerna om ni är på språng och saknar rinnande vatten.


Hur vet man om blöjan behöver bytas?


Du lär märka när din nyfödde bajsar. Oftast grymtar och grimaserar spädbarn innan de gör nummer två – om inte kommer du att känna doften.

Om din bebis har kissat ser du det på blöjans våtindikator. Våtindikatorn är en vätskekänslig rand på blöjan som byter färg när den blir blöt av kiss.

Lyckas du ändå inte avgöra om det är dags att byta brukar det räcka med att känna snabbt på blöjan eller med att titta inuti.


Ska man väcka barn som sover för att byta blöja?


Du behöver bara väcka din bebis för att byta blöja om hen har bajsat eller om blöjan är väldigt blöt från kiss, alternativt läcker. Om blöjan läcker är det sannolikt dags att byta till en större storlek. Osäker? Hos dajper erbjuder vi gratis testblöjor i samband med köp om du vill testa en annan storlek eller modell.


Hur byter man blöja?


De grundläggande rörelserna vid blöjbyte är samma för både tygblöjor och engångsblöjor.


Steg 1: Placera ditt barn på en ren, mjuk och säker yta

Ett skötbord, en bänk utrustad med skötbädd, en spjälsäng eller en säng (helst skyddad med ett vattentätt bäddskydd) fungerar allihop. Bred ut ett engångsunderlägg på ytan om du är någon annanstans än ditt eget skötbord.

Oavsett var du byter blöja, se till att alltid ha en hand på barnet. Även om din bebis inte kan rulla från rygg till mage ännu (eller tvärtom).


Steg 2: Öppna blöjan och rengör din bebis

Lossa blöjan och undersök vad du har att göra med. Följ sedan samma grundregler – oavsett om det är en pojke eller flicka:


Kissblöja:

Lyft upp barnets rumpa genom att försiktigt greppa i vaderna. Dubbelvik den smutsiga blöjan under barnet (så att den rena yttersidan nu ligger under stjärten). Torka av området framifrån och bak.

Bajsblöja

Torka av så mycket det bara går med hjälp av den redan smutsiga blöjan – vik sedan dubbelt som ovan. Lyft benen och rengör barnets framsida med varmt vatten och/eller våtservetter. Var noga med att komma in i alla veck. Lyft sedan båda benen och rengör barnets stjärt ordentligt.

När din bebis blöjområde är rent tar du bort den smutsiga blöjan och lägger dit en ren innan du släpper benen. Torka huden torr innan du applicerar eventuella blöjkrämer och fäster den rena blöjan.

Om navelsträngen fortfarande sitter kvar (brukar ramla av ca 10-20 dagar efter födseln) är det klokt att försiktigt rengöra den med en bomullspad och/eller bomullspinne samt vatten, vid varje blöjbyte. När du sedan sätter på blöjan ser du till att den inte sitter för hårt spänt mot navelsträngsstumpen utan att du låter den luftas.

Den sida på blöjan där flikarna sitter placeras under barnet. Flikarna förs sedan runt barnet till framsidan för att fästa blöjan.

Ytterligare några tips i samband med blöjbytet:

  • Flickor måste torkas av framifrån och bak för att undvika att få avföring och bakterier i urinröret. Du behöver bara rengöra innanför blygdläpparna om bajs har letat sig in
  • Det kan hända att pojkar bjuder på en oönskad kissdusch under blöjbytet. Genom att täcka snoppen med en kräkduk eller motsvarande skyddar du dig själv från en obehaglig överraskning
  • Hos pojkar kan du förvänta dig erektion ibland (det är helt normalt). Var inte rädd för att försiktigt rengöra runt penis och pungen. Rikta ner penis för att minimera läckage (och blöta tröjor) när du sätter på den nya blöjan

Steg 3: Släng den smutsiga blöjan

Linda ihop blöjan till en boll med hjälp av fästena. Kasta den sedan i din blöjhink, alternativt lägg den i en blöjpåse som du knyter ihop och slänger i papperskorgen. Spola aldrig ner i toaletten.


Steg 4: Klart!

Nu när den nya, fräscha blöjan sitter på kan du klä på din bebis igen. Använd ombytet du har nära tillhands för att byta ut eventuella plagg som blivit nedsmutsade. Tvätta händerna igen och gå vidare mot nya äventyr!


Hur ofta ska man byta blöja?


Som med det mesta finns inget exakt svar eftersom alla barn är olika. Vad som däremot är stämmer för alla barn är att flest blöjbyten behövs när bebis är nyfödd.

Nyfödda kissar och bajsar oftare än äldre barn och då blir det många byten. Du ska alltid byta efter att bebisen bajsat eller om blöjan är genomvåt (titta på våtindikatorn). Genom att byta blöjan skyddar du barnets extrakänsliga hud från irritation, röda prickar och blöjeksem.

Vissa nyfödda behöver byta upp till 10-12 gånger per dag men det är vanligare med ungefär hälften av det.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →