🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Så barnsäkrar du hemmet

Skrivet av dajper ‎

Få saker är mer spännande än att för första gången se din lilla guldklump resa sig från alla fyra till sina två ben. Och att sedan se barnet lysa upp allteftersom de upptäcker alla nya möjligheter för utforskande.

Men nu när din bebis knatar runt längs möblerna hemma (eller kanske till och med utan stöd) ökar olycksrisken ordentligt och du gör klokt i att barnsäkra hemmet.

Det är förvisso en bra idé att plocka bort sköra vaser, krukor och ljusstakar men du kan inte direkt att ta bort bort alla möbler och toaletter. Eller montera ner husets trappa. Och för barn finns det inget roligare än att klättra upp och ner i trappan. Och upp och ner igen (tills det blir stoppat!). 

Barnsäkra dessa saker i hemmet


Kanter och hörn:  Det där snygga glasbordet i vardagsrummet som för två år sen verkade som världens bästa idé? Nu när minstingen springer runt själv ser det mer olycksbådande än glamoröst ut. Sätt hörnskydd på alla hörn samt stötdämpning längs kanterna utifall barnet springer in i bordet. Det funkar även alldeles utmärkt att använda stötdämpande kantskydd på alla vassa kanter i barnets höjd - exempelvis tv-bänken eller handtagen till köksluckorna.

Farliga ämnen: Nu räcker det inte längre att förvara medicin eller tändvätska på höga hyllor, speciellt om din bebis är en liten klätterapa. Var nogrann med att förvara dessa och andra farliga hushållsprodukter (exv. städkemikalier, alkohol m.m.) i skåp utrustade med lås eller reglar. Långt från nyfikna små händer!

Trappor och dörröppningar: Håll din vingliga minsting borta från trappor genom att inställera säkerhetsgrindar både högst upp och längst ner. Du kan montera den nedre grinden 2-3 steg från botten så har din bebis en liten träningsyta för trappklättring utan att den är farlig.

Se också till att alltid låsa rum som är lite extra känsliga för den lille krabatens utforskande. Badrummet innehåller till exempel en hel del vattenfaror och elektriska apparater som hårfönen eller plattången. Kontoret har säkert en hel del datorkablar, häftapparater och andra farligheter liggandes omkring. Fundera igenom och barnsäkra!

Fönster: Se till att ditt barn inte kan ta sig ut genom fönstret genom att installera fönsterspärrar som låser fönstret från att öppnas helt (men som kan ha lite öppet för att vädra). Du vet - såna där som ofta finns i lite äldre hus och lägenheter.

Har ni persienner är det viktigt att hålla snörena du reglerar med utom räckhåll för ditt barn. Dessa är rejäla kvävningsrisker som du absolut behöver fixa till. Oftast görs det enklast genom att knyta snörena kortare och genom att klippa upp snöret om det är format som en ögla (där ju huvudet enkelt kan fastna).

El och värme: Redan när ditt barn börjar krypa (och kan ta sig runt själv när du inte ser) är det en bra idé att täcka igen era eluttag med hjälp av kontaktskydd. Så slipper de små fingrarna leta sig in. Men nu när minstingen kan gå runt på egna ben måste du förbereda dig deluxe eftersom att spisen, köksapparater och andra områden nu är inom räckhåll.

I köket kan du använda ett spisskydd för att se still att din bebis inte kommer åt de varma plattorna medan ni lagar mat. Och ett generellt tips är att i första hand använda de bakre plattorna när maträtten tillåter det. Beroende på hur just ditt kök ser ut så kan även produkter som ugnslås och spiskåpor vara användbara.

Självklart vill du inte heller att ditt barn ska komma åt era elektriska hushållsapparater. Ha därför som vana att se till att de apparater som vanligtvis står framme (exv. brödrost, matberedare, hårfön, locktång) är placerade längst in på bänken och inte vid kanten där den lille krabaten kan komma åt.

Toaletten: För ditt barn ser toaletten ut som en liten pool eller en perfekt plats att lägga hittegodset från dagens upptäcksfärd. Håll barnet borta - och bevara dina avloppsrör - med hjälp av ett toalås. Glöm inte att lära gästerna hur man öppnar det bara.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →