Blöjor online till butikspris

  Fri frakt från 99kr

  Hemleverans i +50% av landet

  Gratis testblöjor

  Stort ekologiskt utbud

Perfekta läggdagsrutinen för småbarn

Skrivet av dajper ‎

Hann ni aldrig komma igång med en sängrutin när ditt barn var bebis? Det är definitivt inte för sent att sätta igång nu. Småbarn älskar rutiner eftersom vetskapen om vad som komma skall får dem att känna sig trygga. Och det är särskilt sant när det kommer till läggdags då lugn och ro är en viktig ingrediens i en fridfull natts sömn och att undvika olika typer av sömnproblem.

Så vad behöver du veta när det kommer till att natta ditt barn? Till att börja med – sätt igång tidigare än du tror (innan första gäspningarna). Trötta småbarn har en tendens att bli hyperaktiva och det sista du behöver efter en lång dag är en brottningsmatch med minstingen. Se också till att ta det lugnt under läggningsprocessen – inga kittelmonster eller busbråkande med pappa. Avslutningsvis, det är du som bestämmer. Ge ditt barn val (”Ska vi läsa en bok eller lyssna på vaggvisor?”) men låt inte den lilla antagonisten vara den som tar besluten.

Den bästa läggdagsrutinen varar i max en timme och det inkluderar allt från ett bad till den sista godnattpussen. Nedan följer några moment att ha med i ditt småbarns sängrutin:


Ge ditt barn ett bad


Det finns inget som lugnar en (liten) kropp som varmt vatten och det gäller även din lilla busunge. Ge barnet en liten förvarning om 5-10 minuter så att inte badet kommer som en överraskning. Om bad och vatten inte är någon favorit, försök göra det roligt. Ha i barnvänligt bubbelbad och låt ditt barn leka tomtens skägg. Eller varför inte simma runt bland massa roliga badleksaker.

Några lite lugnare ritualer vid badet inkluderar att samtala om dagen som varit (”Vem lekte du med på förskolan idag?”) eller att sjunga några barntrudelutter tillsammans. Om ditt barn lider av torr hud – använd babyolja i badet och återfukta huden med barnlotion efter torkning. Få saker är så avslappnande som en lugnande hudmassage!


Få på pyjamasen men låt barnet välja


Alla föräldrar vet att småbarn kan få utbrott om de känner sig för styrda och att de inte får bestämma något. Därför hjälper det att baka in några valmöjligheter längs vägen till sängen. När pyjamasen ska på är ett perfekt sånt tillfälle - låt krabaten välja mellan två olikfärgade pyjamaser eller den med eller utan fötter. Om ditt barn är något av en latmask, utmana hen att få på sig pyjamasen innan favoritsången är slut eller innan timern du ställt börjar tjuta.  


Ge ditt barn ett mindre kvällsmål


Det var ett tag sen middag och det är väldigt långt till frukost. Ge ditt barn ett mindre kvällsmål så att plutten står sig genom natten. Bra snacks på kvällen inkluderar bland annat välling, gröt, mjölk, frukt och yoghurt.

Undvik sockrade livsmedel så slipper du en överenergisk virvelvind (även om forskning faktiskt inte kunnat styrka det sambandet!). Ännu en gång, ge barnet valmöjligheter så att du inte får ”nej” till svar. Och självklart, upplever du att ett kvällsmål inte behövs för att barnet inte verkar hungrigt (kanske äter ni middag lite senare) – skippa det!


Borsta barnets tänder


Även om tandborstningen blir en strid varje kväll – se till att det blir av och att göra det ordentligt. Faktum är att kvällsborstningen är än viktigare än morgonborstningen då den tar bort dagens bakteriebeläggningar och undviker att dessa blir till tandsten.  

Eftersom du kommer få göra grovjobbet (barn har inte fingerfärdigheten som krävs för att borsta tänderna grundligt förrän cirka femårsåldern), försök att göra det roligt för barnet genom små lekar eller spratt. Sjung en tramsig sång, berätta att du är en gruvarbetare som letar efter guld, eller räkna ner för varje tand du borstat. Om ditt barns favoritmelodi är ”låt mig, låt mig!!”, lämna över tandborsten och gör sedan färdigt när barnet är "klart".


Säg godnatt till ... alla!


Mjukstarta resan till sovrummet genom att låta barnet säga godnatt till det viktigaste i sitt liv. Det kan handla om mamma eller pappa, familjens husdjur, leksakerna i vardagsrummet eller till och med månen utanför fönstret. Men om du inte vill att turnén ska ta en evighet gör du klokt i att ta kommando från början. Så fort ni lämnat badrummet, säg ”Vi går och säger godnatt pappa, Bamse och dina tåg, sen lägger vi oss och läser en saga”. På så vis vet barnet vad som komma skall och drar inte ut på det hela!


Läs en godnattsaga


Att läsa sagor tillsamman kan vara bland det mysigaste som finns. Dessutom är det ytterligare ett tillfälle för ditt barn att få utöva lite självständighet. Låt den lilla filuren välja några historier att läsa men se till att begränsa antalet valmöjligheter (så att inte du hinner somna innan hen valt färdigt!).

Gosa sedan in er på samma ställe varje kväll och läs, vare sig det är i sängen eller någon annanstans. Alla böcker med sömntema fungerar, ta den som är barnets favorit för tillfället. Undvik livliga berättelser, speciellt såna som inkluderar monster, och gå inte överstyr med inlevelsen (spara det till dagsläsningen). Poängen är att lugna ned och slappna av, inte jaga upp. Om ditt barn har myror i brallan, skippa läsningen och spela favoritvaggvisan istället. Kura ihop er, mys och sjung (eller nynna!).


Pussa natti natt


När sista berättelsen eller visan är klar – bädda ner ditt barn i sängen tillsammans med älsklingsgosedjuret. Tänd nattlampan (om hen är mörkrädd). Ta fem minuter till att sitta kvar bredvid barnet och prata om dagens bravader (”Gud så kul vi hade i lekparken idag!”). Det är ett bra sätt att stärka ditt barns minne och språkkunskaper.

Ge minstingen en stor puss, en kram godnatt och säg ”Jag älskar dig” när ni pratat klart om dagen. Lägg till ett entusiastiskt ”Vi ses imorgon bitti!” när du är på väg ut ur rummet. Om ditt barn blir upprörd eller ledsen, berätta att du kommer tillbaka om några minuter för att titta till att allt är okej (och håll vad du lovar). Med största sannolikhet hittar du en liten snarkis när du kommer tillbaka (och kan istället njuta av den hjärtsmältande synen av ditt slumrande underverk).


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →