🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

När börjar barn gå?

Skrivet av dajper ‎

Klara, färdiga, gå! Allt förändras när ditt barn börjar gå och få milstolpar i utvecklingen är så häftiga att se för dig som förälder.

När ditt barn lärt sig ställa sig upp kan det ta dagar eller månader för de första små stegen att komma. Men när det väl händer är det bara övning, övning och mer övning innan det är dags för virvelvinden att upptäcka världen på riktigt!

Redo att jaga efter din sötnos? Nedan får du reda på när barn vanligtvis börjar gå, och vad du som förälder kan göra för att uppmuntra minstingens första steg.


När börjar barn gå?


Somliga barn går redan innan första födelsedagen men för de flesta dröjer det någon eller några månader till. De första stegen kommer ofta till följd av att ditt barn lärt sig dra upp sig själv till stående och gå längs med möbler. Ungefär runt 9 till 10-månadersåldern.

Det är när din äventyrslystna lilla krabat förr eller får för sig att släppa den stödjande möbeln du kan få bevittna de första snubblande kliven.

Vanligtvis sker de första självständiga stegen någon gång mellan första födelsedagen och halvvägs till den andra (dvs. 12-18 månader). Exakt när just ditt barn börjar gå beror på flera faktorer:

  • Huruvida föräldrarna var tidiga/sena
  • Temprament och energinivå – småbarn med mycket energi tar sannolikt sina första steg före lugna, mer återhållsamma barn
  • Hur riskbenäget barnet är. Vissa barn vill bara ta sitt första steg när de vet att de inte kommer att ramla medan lite mer våghalsiga barn kör så det ryker och hoppas på det bästa

Oavsett ditt barns anlag så kommer det så småningom att lära sig gå. Däremot kommer det ske på barnets tidtabell och inte din. Det finns saker du kan göra för att hjälpa till (se nedan) men försök att inte stressa mot slutmålet. Njut istället av processen så kommer första de egna skutten vara desto mer ljuva för både dig och ditt barn!


Milstolpar när barn lär sig gå


Att lära sig gå är en process. Varje barn har sitt egna sätt att göra det på och vissa hoppar över några stadier medan andra går igenom alla. Nedan är en snabbtitt på de olika stadierna som barn kan passera längs vägen mot att lära sig gå.

Det finns inga rätt eller fel sätt och det är helt naturligt att inte gå igenom alla faser.


Krälfasen

Att kräla eller åla innebär att barnet använder underarmarna och armbågarna för att dra fram sig själv utan att underkroppen är inblandad. Många barn krälar innan de kryper medan vissa skippar krypandet helt.


Krypfasen

Den klassiska rörelsen som bygger på samspel mellan händerna och knäna. Du ser att krypandet är nära genom att ditt barn gungar när de står i krypposition (på knäna och händerna). Genom att gunga bygger barnet upp styrkan och stabiliteten som krävs för att skjuta sig själv framåt. Vanligtvis kryper barn mellan 7 och 10 månader men vissa gör det aldrig utan hoppar istället direkt till att ställa sig upp och gå längs möbler.


Rumphasarfasen

Istället för att kräla eller krypa hasar sig vissa bebisar fram på rumpan med hjälp av sina armar och ben. För barn som gillar att sitta på rumpan kan det vara extra viktigt att sätta av tid för träning på mage.


Gång längs med möbler

Det sista steget innan barnet lär sig gå självständigt är att gå med stöd från närliggande möbler (eller din hand).

I tillägg till ovan finns dessutom ungefär en miljon varianter på dessa. Visst är det härligt att barn är så unika?


Hur du kan hjälpa ditt barn lära sig gå


Det finns många sätt att uppmuntra ditt barn till att gå men det bästa är att låta barnet själv testa sig fram.

Låt ditt barn ha gott om tid utanför barnvagnen eller bärselen så att det kan utforska vart den egna nyfikenheten bär av. Nedan hittar du några knep ni kan ta till för att försöka locka fram de där första stegen:


Locka med en rolig leksak

När du ser ditt barn häva sig upp till ståendes – placera favoritleksaken precis utom räckhåll och rikta dit barnets uppmärksamhet. Med lite tur kan du få se minstingen stappla några steg för att försöka få sitt pris.


Bygg en liten hinderbana

Om ditt barn kan ställa sig upp men verkar rädd eller osäker på vad det ska göra härnäst – skapa en bana genom att rada upp möbler barnet kan stödja sig på när det testar att gå. Se bara till att möblerna är barnsäkrade så att inte vassa kanter orsakar några olyckor.


Håll barnet i handen

Genom att hålla barnet i handen och ta några gemensamma steg hjälper du till med balansen och bygger upp självförtroendet mot krabatens första självständiga steg.


Skaffa en drag- och putt-leksak

Med hjälp av leksaker som puttas eller dras, till exempel en leksakskundvagn eller dockvagn, förbättras barnet styrka, koordination och balans. Även efter första stegen är de bra hjälpmedel för att bygga upp styrka, koordination och balans.

Innan barnet kan gå självständigt – använd robusta leksaker med handtag att stödja sig på och stora hjul som gör den svårare att välta.

Viktigt att känna till är att gåstolar inte utvecklar barnets motoriska förmågor och kan till och med hämma utvecklingen om de används för mycket.


Begränsa tid i gåstol/aktivitetscenter

Stationära leksakscenter kan vara bra i att stimulera andra delar i ett barns utveckling (som den sensoriska och intellektuella) men eftersom barnet blir stillasittandes är det kontraproduktivt mot att lära sig gå. Även om aktivitetscentret har hjul behöver barnets överkropp också utvecklas för att kunna gå, inte bara benen.

Både gåstolar och aktivitetscenter kan därför hämma utvecklingen genom att bygga upp en obalans om de används för mycket.

Begränsa tiden i gåstol eller aktivitetscenter till max 30 minuter åt gången.


Skippa skorna

För nybörjare är de bästa skorna... inga alls. Låt ditt barn gå barfota så mycket som möjligt, både inomhus och utomhus (på säkra underlag). Det hjälper till att bygga upp de små, stabiliserande musklerna i fötterna och anklarna vilket förbättrar balansen och koordinationsförmågan. Om du föredrar går det också bra att använda halkfria strumpor.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →