Fri frakt från 99kr

  Hemleverans i +50% av landet

  Gratis testblöjor

  Stort ekologiskt utbud

Nappar: användning, hygien & skötselråd

Skrivet av dajper ‎

Att kalla nappen för föräldrars hemliga vapen är ingen överdrift. Snabbt och smidigt kan den trösta även de mest envisa småttingarna, speciellt om barnet har ett stort behov av att suga men ännu inte klurat ut hur man sätter in fingrarna i munnen.

Konsten att lugna en kinkig bebis med hjälp av en napp kommer väl hands i många situationer. Till exempel när din bebis behöver lite extra hjälp med att somna, när hen är på lite allmänt tjorvigt humör, som avledningsmanöver hos BVC, eller om stackaren skulle få lock för öronen när ni flyger.

Forskning har också kopplat ihop användandet av napp med en minskad risk för plötslig spädbarnsdöd, även om man inte vet exakt hur det kommer sig.

Man kan helt enkelt aldrig ha för många eftersom de dessutom har en tendens att försvinna.

Fördelarna till trots finns ett par saker som kan vara bra att känna till innan du introducerar napp för din bebis. Glöm inte heller att vissa barn aldrig riktigt visar intresse för nappen, speciellt om de hittat till tummen eller fingrarna först.

När ska man börja med napp?


Den avgörande faktorn för när man ska introducera napp är hur bra amningen fungerar. Förutsatt att du ammar är det viktigt att du först hunnit bli bekväm med amningen och att mjölkproduktionen fungerar ordentligt innan du introducerar napp.

Eftersom mammas mjölkproduktion styrs av hur mycket barnet suger på bröstet kan produktionen bli lidande om man introducerar napp för tidigt. Då finns risken att barnet helt enkelt spenderar för lite tid ammandes eftersom nappen istället kan tillfredställa barnets medfödda behov av att suga (visste du att somliga suger på tummen redan i livmodern?).

Som tumregel handlar det om totalt cirka 3-4 veckor från födseln tills det är läge att introducera napp. Som alltid är dock varje barn individuellt så utgå i första hand från hur amningen fungerar.

Användning och skötsel


Innan du använder en ny napp för första gången bör du sterilisera nappen genom att koka den i ungefär fem minuter.  Se sedan till att nappen svalnat ordentligt innan du ger den till din bebis.

Skölj rent med varmt vatten efter varje användning. ”Rengör” inte nappen genom att själv suga på den eftersom det kan sprida bakterier från dig till ditt barn. Sterilisera nappen på nytt med jämna mellanrum och använd inte diskmedel när du rengör den efter användning.

Hur ofta ska man byta napp?


Man brukar rekommendera att en napp byts ut efter ca 4 till 6 veckor.

Nappar tar onekligen mycket stryk under en dag – de sugs på, tappas i marken, tvättas, tuggas på och sugs på igen. Flera gånger om dagen.

Ta för vana att alltid titta till nappen innan du ger den till din bebis. Leta efter sprickor eller hål. Barn biter ofta i nappen vilket såklart sliter på sugdelen. Även barn som inte biter på nappen kan nöta ner en napp via dess ventilationshål.

Tänk också på att nappar åldras trots att de inte används eftersom de då kan torka ut och spricka.

Materialet på nappen påverkar också hur fort de slits. Silikonnappar anses ofta hålla form och fräschhet bättre medan latexnappar är mer tåliga om ditt barn biter mycket i nappen.

Upptäcker du hål eller skada, oavsett storlek och orsak, ska du byta ut nappen. Det är inte värt att riskera din bebis hälsa för en sådan liten sak.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →