🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Mat för kräsna barn

Skrivet av dajper ‎

Är ditt barn kinkig vid middagsbordet? Speciellt när ni ska testa ny mat?

När barn börjar äta fast mat är de allt som oftast matglada och tycker det är kul och spännande att testa nya smaker. I takt med att barnet blir äldre och mer van vid vanlig mat är det dock lätt hänt att barnets vilja att vara självständig sätter krokben och orsakar matpetighet.

Matstunderna blir inte bara enformiga när ditt barn är kräsen utan du kanske oroar dig över att barnet inte får i sig de näringsämnen som behövs. Genom att i tidig ålder exponeras och vänjas vid en mängd olika livsmedel formas goda vanor inför resten av barnets liv.

Här är några sätt att locka kräsna ätare till att testa ny mat (samt tips om vilken mat som som kräsna småbarn oftast gillar)!


Varför är mitt barn plötsligt så kräsen?


Att vara kräsen är en del av att vara ett litet barn. Precis som med många andra normala, men smått irriterande, småbarnsbeteenden är ditt barns växande behov av självständighet och kontroll en starkt bidragande faktor. Dessutom är matstunden mer eller mindre det enda forumet där barnet kan utöva kontroll på riktigt.

Precis som med vuxna har vissa barn helt enkelt karaktärsdraget att ogilla förändring. Och för ett barn vars liv kretsar kring att äta, leka och sova är att prova nya livsmedel en stooor förändring. Andra barn har bara känsliga smaklökar och föredrar att äta enklare, smaklös mat tillsvidare.


Tips för att få ett kräset barn att äta


Sannolikt kommer ditt barn att själv växa ur sina kinkiga matvanor om inte allt för länge. Men under tiden finns några knep för att locka barnet till att äta upp sin mat.


Involvera ditt barn i förberedelserna

Din kräsna ätare kan vara betydligt mer intresserad av att prova något nytt om hen själv varit delaktig i förberedelserna. Ta med barnet när ni handlar och låt det hjälpa till att välja något som verkar spännande (men håller er borta från godishyllan såklart!).

Väl hemma, låt ditt barn hjälpa till att laga eller förbereda maten. Även de små kan röra ner frukt i yoghurt eller bre smör på en macka.

Har ni möjlighet kan ni även testa att plantera örter eller små grönsaker i ett av trädgårdens hörn eller på fönsterbrädan. Låt barnet hjälpa till med vattningen av växterna och se tillsammans på när de växer och blommar. Uppmuntra barnet till att smaka det ni odlat. Både lärorikt och roligt!


Ge barnet alternativ

Fyll barnets tallrik med med några olika livsmedel – minst ett bör vara något det tycker om att äta. Uppmuntra sedan till att utforska något av de nya livsmedlen genom att plocka upp det, röra vid det och lukta på det. På så vis blir livsmedlet lite mer bekant, vilket ökar sannolikheten för att nästa impuls är att utforska det med munnen.

Du kan också gillra en klassisk fälla genom att erbjuda två alternativ: ”Vill du ha lite banan eller persika till mellis?”. Barn vill gärna vara självständiga och genom låta din minsting välja, även om bägge livsmedlen är nya, kan ni båda få er vilja igenom.


Var inte för påträngande

Samtidigt som det är bra att uppmuntra ditt barn till att testa nya smaker är det viktigt att inte pressa eller försöka muta barnet om det vägrar. Du kommer inte att komma segrande ur striden, och i värsta fall kan det få motsatt effekt, dvs. att barnet får dåliga associationer till den specifika maten.


Prova mat som liknar varann

Om ditt barn gillar ett visst livsmedel, testa att servera något som liknar det men som ändå är något annat. Till exempel – om minstingen tycker om tortellini kan du testa att servera ravioli med en annan fyllning. Eller om gurka är poppis kan ni testa zucchini i nästa sallad.


Laborera med olika varianter av samma livsmedel

Kanske gillar ditt barn inte kokta morötter medan morotspuré går hem. Är yoghurt en no-go? Prova att ge barnet en yoghurtdryck eller yoghurtsmoothie i klämpåse. Du kommer snabbt märka att det inte alltid handlar om själva livsmedlet.


Ordna en lekträff (med mat)

Barn lär sig mycket av andra barn i samma ålder. Ordna en lekträff med en av barnets kompisar och ta reda på vännen gillar för mat innan. När energin är slut och det är dags för påfyllning låter du det andra barnet agera förebild vid matbordet. Mat ser alltid godare ut på någon annans tallrik, speciellt när den godkänts av bästa kompisen.


Ge maten ett nytt namn

Om ditt barn älskar broccoli men inte tål synen av blomkål kan du kalla kokt blomkål för ”vit broccoli”. Eller dra nytta av barnets kärlek till potatismos genom att kalla sötpotatis för ”orange potatis” (vilket ju dessutom är nästan sant!). Senare när barnet lärt sig gilla maten - eller när det gått ut högstadiet, beroende på vilket som inträffar först – kan du börja kalla livsmedlen för dess riktiga namn!


Gör maten lekfull

Samma gamla vanliga mat blir lätt tråkigt för den lilla filuren. Prova att göra en smiley på tallriken med hjälp av de olika livsmedlen. Vad sägs om ett ansikte av pannkaka, två bananskivor till ögon, några blåbär till mun och en jordgubbsnäsa?

Du kan också damma av pepparkaksformerna och förvandla den trista vardagsmackan till en supermacka med roliga filurer (och med något nytt spännande för ditt barn att testa inuti).


Föregå med gott exempel

Barn lär sig genom att titta på och härma sina föräldrar. Om du visar entusiasm inför grönsaker kommer det förhoppningsvis att smitta av sig på lillen. ”Mmmmm vilka smaskiga gurkbitar i salladen”.


Ge inte upp (viktigt!)

Bara för att ditt barn inte tyckte om något första gången betyder inte det att resultatet blir samma nästa gång. Fortsätt att utmana och testa olika livsmedel flera gånger om – du kommer märka hur mat som inte fungerade första gången helt plötsligt blir en ny favorit.

Ha tålamod. Det kan ta upp till 10-15 försök innan ett kräset barn accepterar en ny smak.


Bästa maten för kräsna barn


Oavsett hur enkelt det än må vara att ännu en gång slänga ihop lite pasta, försök att vidga ditt barns kulinariska vyer med massor goda frukter, grönsaker och fullkorn. Ditt barn kommer tacka dig när det blir gammalt nog att förstå vikten av en varierad och hälsosam kost.

För att göra det hela lite mer spännande för minstingen kan du testa att gradvis smaksätta maten mer och mer med hjälp av (naturliga) kryddor som örter, citronsaft, kanel eller kardemumma.

Även att servera enkel plockmat är ett perfekt sätt utforska matglädjen tillsammans, speciellt om ditt barn är kräsen (då slipper barnet rata hela måltiden utan bara några specifika bitar).

Även om alla barn är olika brukar viss mat gå hem hos de flesta. Nedan några favoriter bland petiga barn:

 • Äpplen
 • Avokado
 • Bananer
 • Bönor
 • Blåbär
 • Ost
 • Kyckling
 • Gurkor
 • Ägg
 • Paprika
 • Hallon
 • Lax
 • Jordgubbar
 • Fullkornsbröd
 • Yoghurt

Att utforska mat ska vara roligt


Glöm inte att i slutändan ska det vara kul att utforska mat. Genom att uppmuntra och vara kärleksfull skapar du de bästa förutsättningarna för ditt barn att självmant vilja upptäcka nya smaker. Så skratta och ha roligt medan ni testar er fram!


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →