🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Introducera fast mat i ditt barns kost

Skrivet av dajper ‎

Det finns flera anledningar till att barn rekommenderas fast mat först från 6 månaders ålder. Vid 6 månaders ålder börjar ett spädbarns behov av energi och näringsämnen överstiga vad som enskilt kan tillhandahållas genom bröstmjölk och amning.  Därför behövs barnmat som komplement till amningen för att möta dessa behov.

Barn är också rent utvecklingsmässigt redo för mat runt 6 månader. För att äta ordentligt krävs stabilitet kring huvud och nacke vilket brukar växa fram omkring 4-6 månader. Det är också vid den åldern bebisar gradvis börjar förlora sin tungreflex och generellt intressera sig för mat (en av de viktiga milstolparna i matresan!).


Om ditt barn tidigt intresserar sig för mat kan du introducera smakprover från 4 månader


Det är viktigt att dessa första smakprover är väldigt små (1 eller 2 teskedar) – de ska inte konkurrera ut amning eller modersmjölksersättning. Det finns inga vetenskapliga belägg som styrker att det skulle finnas vare sig fördelar eller nackdelar med att ge små smakportioner innan barnet hunnit bli 6 månader förutsatt att det inte konkurrerar med bröstmjölken. Därför bör du alltså bara börja med smakprover innan 6 månader om ditt barn självmant visar intresse för mat tidigt och om du själv tycker att det är en god idé.


Du har säkert märkt hur barn ofta trycker ut maten ur munnen i början


Speciellt om du börjar med smakprover innan barnet hunnit bli 6 månader. Det beror på barnets naturliga tungreflex som ser till att inget annat än mammas bröstvårta eller en napp hamnar i munnen första månaderna efter födseln. Reflexen fungerar som ett skydd mot att sätta i halsen och initieras av beröring på tungan. Vid beröring rör sig tungan i riktning mot beröringspunkten och stöter därför ut maten ur munnen.

Du kan testa tungreflexen genom att ge ditt barn en sked som om du skulle ge mat. Om tungan stöter fram och motar bort skeden är reflexen fortfarande närvarande. Om ditt barn istället tar emot skeden genom att öppna munnen har reflexen helt eller delvis börjat försvinna, vilket sker av sig själv i de allra flesta fall.


Att lära sig äta är en process


Från och med 6 månader bör alla barn, inte bara de nyfikna, börja lära sig äta fast mat. Det viktigaste i början är att barnet får utforska och vänja sig vid olika konsistenser och smaker. Mängden är mindre viktig – till slut kommer barnet att vilja äta tillräckligt för att ersätta ett helt mål med modersmjölk eller ersättning.

Oavsett om ditt barn testar fast mat för första gången när det är 4 eller 6 månader gammalt så är det bra att börja med små smakprover av mat utan bitar. Det kan till exempel vara olika puréer, gröt eller välling. Mängderna ökar du sedan i takt med att ditt barn blir mer van med mat och visar att det vill ha mer. Låt ditt barn styra helt enkelt, och variera livsmedlen så att barnet får utforska olika smaker.


Det här med smaker


Under det första året är det bra att introducera så många smaker som möjligt för ditt barn. Det är vanligt att småbarn behöver testa en viss typ av mat många gånger innan den accepteras. Sluta därför inte med ett livsmedel bara för att ditt barn inte ville ha det första eller andra gången, utan testa igen vid ett annat tillfälle.

Att tidigt exponera ditt barn för många smaker är viktigt eftersom det ökar sannolikheten för ett bra, varierat näringstag genom hela livet. Ett enkelt knep för att öka sannolikheten för att ditt barn ska lära sig tycka om en ny smak är att servera det tillsammans med något barnet redan känner igen. Då vågar barnet oftast prova.


Åldersanpassad mat


I takt med att ditt barn blir mer och mer van med att äta behöver konsistensen på maten anpassas så att minstingen sakta men säkert lär sig tugga fullt ut. Det är återigen viktigt att låta barnets egna takt styra vilken konsistens som ges.

Som riktmärke brukar det runt en ålder om 8 månader vara dags för mat med små bitar i. Om ditt barn är aktiv i ätandet och gärna sträcker sig efter maten går det också bra att ge mjuka bitar av mat i händerna. Då får barnet träna på att äta själv genom att själv föra in mat i munnen och tugga. Det är även runt denna ålder som de första tänderna brukar dyka upp, men barn behöver inte ha fått några tänder för att lära sig tugga på mjukare saker eftersom deras gom är hård.

I takt med att ditt barn blir äldre introducerar du sedan mer och mer av familjens mat i större och större bitar efter barnets förmåga. Då kan ni tillsammans utforska matglädjen i större utsträckning vilket brukar vara kul för både barn och föräldrar! Se bara till att undvika livsmedel som inte lämpar sig för barn under det första året.

Glöm inte heller att modersmjölken fortfarande kan tillgodose hälften av barnets näringsbehov under andra halvan av första året, och en tredjedel under hela andra året. Fortsätt därför gärna med amning så länge det fungerar för dig.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →