🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Hur du sätter (lagom!) gränser för ditt barn

Skrivet av dajper ‎

Är strikta regler och disciplin det rätta sättet att bygga en stark karaktär hos ditt barn? Inte direkt.  

Att ha överdrivet strikta regler får ofta motsatt effekt. Det leder lätt till att ditt barn lyder och underkastar sig dig till 100%, men är helt utom kontroll när du inte är i närheten (till exempel på förskolan).

Motsatsen, dvs. att vara överdrivet tillåtande, är inte heller det att rekommendera. Barn vars föräldrar inte sätter några gränser alls är ofta själviska, oförskämda, argumentativa och allmänt svåra att uppmuntra till samarbete med andra barn (eller vuxna för den delen).

Så vad är egentligen det bästa sättet när det kommer till att sätta gränser för ditt barn? Den mest effektiva uppfostran är varken strikt eller slapp. Det är en mer vårdande stil som hamnar någonstans mitt emellan. Att sätta rättvisa gränser och upprätthålla dem bestämt, men med kärlek.

Här är några konkreta tips på vad du bör och inte bör göra när du sätter och upprätthåller gränser:


GÖR DETTA


Välj dina strider

Om du tar upp fajten med ditt barn varje gång hen smäller igen en dörr eller kladdar händerna på glasbordet kommer du inte göra annat än bråka hela dagarna. Och dessutom vara på konstant dåligt humör.

Vissa regler är såklart viktigare än andra, till exempel såna som berör säkerhet (kolla åt båda håll innan vi går över gatan, rör inte vid spisen). Men resterande gränser beror helt på dina prioriteringar och förmodligen ditt humör för dagen. Kanske är ”inget skrik i huset” det viktigaste av allt, medan du kan leva med att leksakerna ligger framme på golvet ibland. Och kanske är artighet (att hälsa ordentligt på folk, säga tack m.m.) något du absolut förväntar dig från ditt barn.

Sätt gränser som du känner starkt nog inför för att konsekvent upprätthålla, men begränsa dem till ett rimligt antal. Barn är trots allt bara barn.


Var tydlig (och skifta fokus)

Om första gånger du säger ”nej” inte räcker, plocka försiktigt men bestämt upp ditt barn och upprepa – ansikte mot ansikte och med en röst och kroppspråk som visar att du menar allvar – dina instruktioner: ”Rör inte vid eluttaget, det är farligt”.

Skifta därefter barnets fokus genom att flytta det till ett annat rum och till en ny aktivitet. Att distrahera fungerar bra på småbarn eftersom de ofta inte har någon eller lite kontroll över sina impulser och därför inte förstår varför du säger ”nej”.


Var konsekvent (så viktigt!!)

Om att tvätta händerna före middagen var ett krav igår men inte idag är den enda lärdomen din krabat tar med sig att reglerna är förvirrande eller meningslösa. Se därför till att hålla dig till reglerna ni bestämmer, annars kommer du snabbt förlora trovärdigheten. Om du behöver göra ett undantag (vilket garanterat kommer hända), förklara tydligt varför: ”Eftersom dina kusiner är på besök får du stanna uppe en timme extra, men bara ikväll”.


Ha tålamod

Småbarn har begränsat minne så bli inte förvånad när din minsting upprepar ett och samma bus om och om igen (”Jag vet att mamma sa att jag inte fick leka med telefonen... men hon är på övervåningen... och jag älskar att trycka på alla kuliga knappar...”). Förbered dig på att upprepa samma budskap massvis med gånger, oavsett om det är ”Snälla rör inte datorn” eller ”Peta inte i kattmaten”. Det kan ta veckor, till och med månader, innan det fastnar.


Stå på dig

Även om det ibland kan vara frestande att ge vika för den lilla charmören – gör det inte! Fnissa inte heller åt alla minstingens knasiga fasoner. Låt barnet veta att du är allvarlig och att det blir konsekvenser om beteendet inte ändras.

Kom inte med några tomma hot. Om du sagt att du kommer ta ifrån dockan om den slängs i marken en gång till måste du vara beredd att fullfölja så att barnet lär sig att du faktiskt menar allvar. Du kommer tacka dig själv nästa gång det händer.


UNDVIK DETTA


Var inte en familjediktator

Småbarn (och alla andra) mår bättre av att få ta egna beslut. Ge ditt barn en känsla av kontroll över sin värld genom att erbjuda några ”bra” val. ”Vill du ha äpple eller apelsin? Vill du gunga eller åka rutschkana?”. Utöver att lära sig beslutsfattande (viktigt genom hela livet!) minimerar du orsaken till många av barnets utbrott genom att erbjuda begränsad kontroll. Det värsta barn vet är att inte få vara med.


Kritisera inte minstingen

Att säga till ett barn att det är ”dåligt” kan såra dess unga ego och skada självförtroendet. Så kritisera handlingen snarare än barnet. ”Att slåss är dåligt ” – inte ”varför är du så dum som slåss”.


Överanvänd inte "nej"

Oavsett vilket ord det handlar om – säger du det för många gånger förlorar det sin innebörd. Exakt samma sak händer med ”nej”. Spara det till situationer som riskerar att påverka ditt barns eller annan persons välmående. Eller hushållets välbefinnande.

Ta för vana att varje gång vända en ”nej”-situation med ett ”ja”. Till exempel ”Nej du får inte plocka rosorna men du får gärna sätta ihop en stor maskrosbukett till köksbordet”.


Tappa inte fattningen

Barn är barn. Du kommer bli frustrerad, men håll ihop det. Okontrollerad ilska döljer ditt tänkande, leder till dåliga beslut och lär barnet dåliga vanor när det kommer till hur man hanterar situationer. Dessutom kan det vara väldigt läskigt.

När ditt barn får stubinen att brinna av, se till att först lugna ned dig innan du förklarar vad barnet gjorde för fel (”Du slängde mammas tallrik i golvet och den gick sönder. Nu är jag ledsen”).

Glöm inte att ditt långsiktiga mål är att lära ut rätt beteenden så försök att alltid se bortom kortsiktiga, känslomässiga reaktioner. Att gapa högljutt åstadkommer precis motsatsen till det du vill. Med det sagt är även du bara människa så när du tappar humöret, säg förlåt och berätta för ditt barn att även föräldrar gör misstag.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →