🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Hur du lär barn äta själv

Skrivet av dajper ‎

Känns det som ditt barn är redo att testa nya höjder efter att ha bemästrat skedmatning? Då är det dags att introducera ett nytt bestick i barnstolen, nämligen bebisfingrarna!

Att äta själv är en stor milstolpe i din minstings utveckling eftersom det uppmuntrar till att utforska matglädjen genom sinnena. Och många nya texturer, smaker och dofter blir det. Och du som trodde att matstunden inte kunde bli kladdigare...

Kladdet till trots (försök att inte låta det påverka dig trots att det stundtals kommer att vara frustrerande), uppmuntra ditt barn till massor övning med små bitar mat som det lär sig hantera med fingrarna. Barnet lär sig också hur man tuggar och flyttar runt mat i munnen – bägge två viktiga förmågor för att kunna äta självständigt.

Nedan hittar du några enkla tips och tricks för hur du kan lära din bebis att äta själv.


När kan ett barn börja äta själv?


Så snart din bebis kan sitta upp rakt och balansera huvudet (vanligtvis runt 6 månader) är det dags att introducera fast mat. Vissa föräldrar väljer inledningsvis att skedmata puréer och sedan övergå till att låta barnet äta själv med fingrarna omkring 7 till 8-månadersåldern. Andra föräldrar förespråkar något som kallas BLW (Baby-Led Weaning) och som innebär att man låter barnet äta själv redan från början.

Förespråkare av BLW argumenterar att processen låter barnet själv reglera hur mycket (och hur snabbt) de äter. Å andra sidan kan barn som just fyllt 6 månader ha svårt att behålla maten i munnen ordentligt och därför behöva öva genom att bli matad med sked innan man låter barnet äta själv.

I slutändan är det upp till dig när du vill börja införa fingermat förutsatt att de grundläggande kriterierna är uppfyllda. Lita på magkänslan och testa er fram.


Hur låter man barn börja äta själv?


Till att börja med, ta med barnstolen till bordet under de vanliga måltiderna och låt barnet äta samtidigt som du äter. Strö ut fyra, fem mjuka bitar mat på en barntallrik eller bricka som inte går sönder när den ramlar i marken (vilket kommer hända, tro oss!). Låt sedan din bebis börja utforska.

Ställer du för mycket mat framför en nybörjarätare finns en risk att de antingen försöker goffa in allt i munnen på samma gång, eller att de sveper ner hela tallriken på golvet. Så börja med små mängder.

Bli inte avskräckt om mer mat hamnar i haklappen, knät eller på golvet snarare än i ditt barns mun. Det är precis det som ska hända i denna ålder – den fasta maten utgör bara ett komplement till bröstmjölken medan barnet lär sig att äta ordentligt. Det tar också tid för smaksinnet att utvecklas – barn kan behöva testa ett livsmedel 10 till 15 gånger innan de accepterar det.

Så om din bebis inte gillat en viss mat, lägg det åt sidan denna gång men se till att testa igen flera gånger om vid olika tillfällen. På så vis lär sig barnet att äta en varierad kost och formar goda vanor inför hela livet.

Att leka och ha kul är en viktig del i att utforska matglädjen tillsammans. Men när matstunden blivit lekstund utan att det äts är det läge att avsluta måltiden.


De olika äta själv-stadierna


Övergången från amning och/eller flaskmatning till det att barnet äter själv sker såklart inte över en dag. Och en kladdig historia blir det. Även om din bebis lyckas få in all mat i munnen är det en utmaning att flytta runt och tugga på den i början.

Här är de olika faserna din bebis kommer gå igenom under resans gång:


Greppar med handflatan


De flesta bebisar börjar med att greppa maten i näven eftersom de ännu inte lärt sig att koordinera fingrarna individuellt. Vissa lär sig öppna upp handen för att stoppa in hela maten i munnen, medan andra stoppar in så mycket som går att komma åt med handen stängd. I det senare fallet lägger barnet sedan ner maten på tallriken och plockar upp den igen för att försöka komma åt mer.


Pincettgreppar med fingrarna


När ditt barn lärt sig greppa med fingrarna, oftast mellan 9 till 12 månader, blir det enklare att greppa mindre bitar mat som små morotsstavar, ärtor eller pasta mellan tummen och pekfingret. Med denna nyvunna förmåga ökar mat-mun precisionen avsevärt och matstunderna börjar likna vanliga måltider mer och mer.


Äter själv med sked eller gaffel


Efter att ha bemästrat pincettgreppandet har din bebis utvecklat en bättre koordinationsförmåga i både händer och armar. Då kan det vara läge att låta barnet testa att äta med en egen babysked eller gaffel.

För att komma igång kan du använda två skedar, en till dig och en till barnet. Mata barnet som vanligt men gör uppehåll då och då för att ge barnet tid att själv försöka plocka upp maten i sin sked. Om ditt barn inte riktigt förstår eller vill kan du själv visa hur man för skeden till munnen för att se om barnet försöker härma.

Efter massvis med kladdig träning kommer din minsting sannolikt undra "varför jag måste äta med sked när mamma/pappa äter med kniv och gaffel". Då kan ni testa att låta barnet äta med sina första barnbestick (och inte bara en sked eller gaffel). Det kan också vara bra att ha tallrikar och skålar i material som är anpassade för barn (går inte sönder) samt eventuellt med sugpropp så att de inte välter.


Tips för att uppmuntra ditt barn att äta själv


Rörigt blir det garanterat men att lära sig äta är en viktig milstolpe i ditt barns utveckling. Dessutom är det väldigt kul för både förälder och barn att utforska matglädjen alla nya intryck tillsammans. Tänk den gången när den lilla krabaten testar citron för första gången – hur rolig reaktion?!

Med hjälp av dessa matbordstips kommer ni igång:


Öva, öva och öva – ofta!


Det kommer att ta tid att lära sig äta så låt din bebis öva ofta. När ni precis börjat kommer du att behöva mata barnet i anslutning till att ni tränar (det är svårt att få i sig mycket mat innan man lärt sig greppa med fingrarna). Men till slut lär sig barnet att äta självständigt och känna igen känslan av att vara mätt i magen.


Föregå med gott exempel


Barn lär sig det mesta genom att härma andra. Speciellt sina föräldrar. Så när din bebis ser dig äta morot eller ärtor är det mer sannolikt att den lilla krabaten också gör det. Involvera gärna hela familjen i barnets måltid och se självklart till att även de äter sina veggies!


Uppmuntra och var aktiv


Uppmuntra barnet i samband med matstunden och delta i dess utforskande lek. Vid matbordet - uppmärksamma hur det går för barnet och testa nya sätt för att försöka hjälpa det på traven om det är svårt. Det kan till exempel handla om att förportionera lite mat på skeden och lägga den i barnets hand om minstingen skulle ha svårigheter med att få upp maten på skeden själv.

Vad du än gör – börja inte mata barnet i frustration bara för att det inte får i sig så mycket själv. Övningen är mycket viktig så låt barnet försöka en riktig stund (trots röran) innan du börjar med matningen.


Bra mat att börja med när barnet ska äta själv


När ni precis satt igång kan du börja med att introducera barnet för de livsmedel som finns i barnmat gjord för de allra minsta (se bara till att bitarna är små). Det kan till exempel vara:

 • Banan
 • Päron
 • Blåbär
 • Katrinplommon
 • Persika
 • Ost (måste vara pastöriserad!)
 • Mango
 • Avokado
 • Bröd
 • Mjukkokt broccoli
 • Spenat
 • Tofu
 • Mjuk pasta

Se till att undvika dessa livsmedel tills det att barnet fyllt ett år.

Från och med 4 månader finns åldersanpassad barnmat att köpa färdiglagat i olika åldersintervaller. Självklart går det också bra att tillreda maten själv hemma så länge man åldersanpassar bitarna.


Säkerhetstips när barn ska lära sig äta


Börja alltid med att se till att maten som serveras är åldersanpassad. Det innebär att storleken på de eventuella bitarna i maten ska vara anpassade efter barnets vana och förmåga att äta. För de minsta är de helt släta puréer eller små mjuka bitar som gäller. Därefter kan större och större bitar introduceras.

Se till att barnet sitter upprätt i sin barnstol innan ni serverar mat. Om barnet går eller kryper runt är det lätt hänt att sätta i halsen. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att sätta i halsen och att kvävas:


Sätta i halsen:

Barn som sätter i halsen kommer precis som vuxna att hosta, harkla och göra ljud ifrån sig

Kvävas:

Barn som kvävs kommer att se förskräckta eller panikslagna ut, vara tysta och inte kunna andas

Trots att det lätt uppfattas som otäckt är det ingen fara att sätta i halsen – det är det naturliga sättet för kroppen att hantera när mat hamnar för långt bak i munnen. När barnet hostar och harklar sig försöker det lösa problemet själv. Då är det bäst att hålla sig lugn men att observera tills det hela lagt sig.


Rörigt och kladdigt? - bra!

Avslutningsvis är det viktigaste att komma ihåg när det kommer till att lära barn äta själva att det inte bara handlar om smak och näring. Barn har ett behov av att känna, lukta, klämma och kladda för att lära sig, så det är viktigt att hålla det roligt för barnet och inte bli irriterad trots att det blir stökigt hemma. 

Genom att investera i en uppsättning bra haklappar (gärna med spillficka), tallrikar (gärna med sugpropp så den inte välter), bestick, muggar samt kräkdukar besparar du dig en hel del städning men dessvärre är det omöjligt att hålla rent när den lilla virvelvinden är i gång!


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →