🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Guide inför förlossningen

Skrivet av dajper ‎

Hur förbereder man sig på bästa sätt inför familjens nya tillskott? Här ger vi några tips att ha i bakhuvudet när det börja närma sig den stora dagen. Genom smarta förberedelser minskar du stress såväl inför som efter förlossningen.


Ta hand om kroppen


Under graviditeten upplever många att kroppen gör lite ont här och där. Till exempel stramar ofta huden i takt med att magen växer och då kan det vara bra med en graviditetsolja eller kräm som återfuktar och håller huden elastisk. Även när du är gravid mår kroppen bra av motion och så länge det känns bra för dig är det ingen fara att röra på sig. Se gärna till att få lite puls genom en lite raskare halvtimmespromenad.


Se till att komma ut


Att gå ut en stund mitt på dagen istället för att sitta inne är ett bra sätt att få syre och viktig D-vitamin. Speciellt vintertid. Försök att få in exempelvis en promenad till daglig rutin så sover du också bättre på natten. Bra för både kropp och själ.


Prata ut om eventuell oro


Se till att prata med någon om du känner dig orolig inför förlossningen. Att känna oro i samband med förlossning är inget ovanligt, men det är viktigt att få avlasta hjärnan och prata ut om man känner rädsla. Du kan oftast få tag på din barnmorska redan samma dag om du skulle behöva det. Barnmorskan kan sedan slussa vidare till kurator eller psykolog vid behov. Ibland räcker det att bara prata med en närstående som har varit med en förlossning själv.


Involvera din partner


Graviditeten påverkar mamman såväl fysiskt som psykiskt och mycket kretsar med all rätt kring hennes och barnets välmående. Trots det är det viktigt att inte glömma att ni är två som är med på resan om du lever i en parrelation. Att bli förälder bland det största som finns i livet, även för din partner. Det är inte ovanligt för pappan eller partnern att känna sig utanför. Precis som du kan de även vara oroliga inför förlossningen eller att inte räcka till som förälder.

Gå därför gärna tillsammans på föräldrautbildningen och på besöken hos barnmorskan. En del par tycker också att en profylaxkurs är ett kul sätt att ladda och peppa inför förlossningen. Om du skaffar barn på egen hand kan du istället ta med en vän eller annan närstående till besöken hos barnmorskan och till föräldragruppen.


Hitta lugnet


När förlossningen närmar sig är det bra att försöka komma ner i varv och hitta ro. Har du har möjlighet att unna dig lite ledigt innan barnet kommer är det perfekt. Det kan vara bra att känna till att du har rätt att ta ut förskott på föräldraledigheten från och med vecka 32.

Gå gärna på någon av förlossningssjukhusens föreläsningar och kolla sjukhusets hemsida för att känna dig trygg i hur förlossningen går till just där. Din barnmorska finns självklart med hela vägen för tips och råd, även mellan besöken.


Planera och förbered inköp för första perioden efter förlossningen


När din guldklimp väl kommit till världen kommer du inte vilja göra något annat än att spendera kvalitetstid tillsammans. Din kropp kommer kännas mörbultad ett tag innan den hunnit återhämta sig ordentligt. Som tur var finns en del hjälpmedel som lindrar värken och påskyndar återhämtningsprocessen.

Du kan också undvika en hel del stress genom att innan förlossningen planera inköpen av de viktigaste sakerna din bebis kommer att behöva när ni kommer hem från BB. Exempel på bra saker att införskaffa innan födseln är blöjor, nappar och nappflaskor. För att hjälpa dig på traven har vi satt ihop en komplett checklista med saker som kan vara bra för dig och din baby att ha.


Dela det här inläggetNyare inlägg →