🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Bröstmjölk & Amning – det här behöver du veta

Skrivet av dajper ‎

Världshälsoorganisationen (WHO) och UNICEF rekommenderar exklusiv amning (helamning) till alla nyfödda under de första sex månaderna. Även i Sverige gäller denna rekommendation, men det är bra att fortsätta amningen längre än så. Närheten mellan mamma och barn under amningen lägger grunden till trygghet hos barnet och stärker de känslomässiga banden till mamma. Dessutom är det väldigt mysigt!

Varför rekommenderas amning?


I grund och botten handlar det om att modersmjölken är den bästa källan till näring för ett nyfött barn. Den innehåller all näring förutom vitamin D ett barn behöver för att växa och utvecklas under de första 6 månaderna av sitt liv. Under denna period är D-vitamindroppar det enda som behövs utöver bröstmjölken, ingen annan vätska eller mat (inte ens vatten). Det skiljer sig inte något mellan de olika könen.

Utöver näring innehåller bröstmjölken också antikroppar som stärker spädbarns immunförsvar och skyddar mot sjukdomar som bl.a. diarré, luftvägsinfektioner, öroninflammation, urinvägsinfektioner samt infektioner i magen. Att amma har även hälsofördelar för mamma såsom minskad risk för bröstcancer, äggstockscancer och diabetes typ 2.

Hur länge ska man amma?


Modersmjölken innehåller allt ett nyfött barn behöver för att växa och utvecklas upp till 6 månaders ålder. Även efter första halvåret är bröstmjölken en viktig källa till energi och näring för barnet. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar därför amning i två år eller längre.

När barn är äldre än 6 månader kräver dock dess snabba tillväxt och utveckling mer energi och näring än bröstmjölk ensamt kan ge. Vid den åldern bör du alltså börja introducera fast mat i barnets kost utöver bröstmjölken för att fylla de växande behoven. Läs mer om att introducera fast mat här.

Som riktmärke kan modersmjölk täcka ungefär hälften av barnets energibehov mellan 6 och 12 månaders ålder, och en tredjedel mellan 12 och 24 månaders ålder.

Om man inte vill eller kan amma


Det är inte alltid man vill eller kan amma vilket är helt okej. Oftast har det med ens livsstil eller komfort kring amningen att göra. Att inte vilja amma kan till exempel bero på amningsrelaterade besvär som såriga eller ömmande bröstvårtor, mjölkstockning eller bröstböld. Det kan också bero på att man i relationen vill dela på matningen med sin respektive, eller att amningen i allmänhet känns jobbig av olika skäl.

Även om du vill amma kan det vara så att det helt enkelt inte fungerar. Trots att alla tips och knep är testade vill det ändå inte gå som det ska. I denna situation är det vanligt att känna sorg. Då är det är viktigt att söka stöd från sin omgivning och vårdpersonal. BVC kan hjälpa till med råd kring ditt mående och huruvida modersmjölkersättning är ett bra alternativ för just din situation.

Glöm inte att ditt barns näringsmässiga och känslomässiga behov kommer att tillgodoses oavsett om du väljer att amma eller använda modersmjölkersättning. Innan du helt eller delvis slutar amma ska du alltid rådfråga BVC/barnläkare.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →