Blöjor online till butikspris

  Fri frakt från 99kr

  Hemleverans i +50% av landet

  Gratis testblöjor

  Stort ekologiskt utbud

Börja på förskolan

Skrivet av dajper ‎

Från och med att ditt barn fyllt ett år har du enligt skollagen rätt att låta barnet gå i förskola. Att gå i förskola är bra för barnets utveckling då det får ett bredare socialt sammanhang och umgänge när det gäller både vuxna och barn. Barnet interagerar med vuxna pedagoger (som inte är mamma eller pappa) såväl som stiftar nya bekantskaper med andra barn och lär sig leka i grupp.

Det är helt upp till dig när du väljer att påbörja inskolning till förskolan – familjens livssituation och barnets utveckling är viktiga faktorer som styr.

Oavsett i vilken ålder barnet skolas in är det bra att vara ute i god tid och besöka förskolan flera gånger innan. Sannolikt kommer ni att besöka flertalet förskolor innan det är dags för att välja vilken som känns bäst för just er. När ni valt en – gå gärna dit några gånger innan och spendera lite tid på lekplatsen (när förskolan är stängd). Om förskolan tillåter kan ni också besöka förskolan dagtid så att barnet får vänja sig lite vid personalen. På så vis har barnet fler positiva associationer när det ska börja!


När ska mitt barn börja på förskola?


De flesta barn i Sverige börjar på förskola när barnet är mellan 1 till 3 år gammalt. Det är familjens livssituation och barnets utveckling i stort som avgör när det är lämpligt för just er att låta barnet börja.

Det finns en hel del för- och nackdelar vad gäller såväl ”tidig” som ”sen” inskolning och det är lätt att tappa bort sig i bruset. Försök att inte övertänka det utan utgå från vad som känns bra för er.

Nedan följer några faktorer att överväga:


Barnets förmåga att gå självständigt


Att kunna gå gör det enklare att delta i lek med sina nya kompisar och gör att ditt barn slipper vara förankrad vid exempelvis sandlådan.

Kan barnet äta själv?


Om ditt barn kan äta själv (i vart fall med händerna) underlättar det eftersom det ofta är flertalet barn per förskollärare/barnskötare. Har inget av barnen tidigare övat på att äta själva blir det såklart svårt för personalen att hinna hjälpa alla samtidigt!

Separationsångest och blyghet?


Barn i åldern 9-10 månader, ibland tidigare än så, har ofta tendenser av separationsångest och försiktighet inför nya människor. För barn som visar tecken på separationsångest i vardagen kan det vara läskigt med förskola eftersom det inte är säkert att barnet förstår att du kommer tillbaka när det blir lämnat.


Mammas/pappas arbetssituation


Finns möjlighet för en eller bägge föräldrarna att fortsatt vara hemma och samtidigt få familjen att gå runt?


Utöver aspekterna ovan finns diverse argument för varför man bör skola in tidigt respektive sent. Äldre barn, säg två år gamla, har typiskt sett jobbat upp ett större ordförråd och kan göra sig förstådda bättre. Å andra sidan har yngre barn kortare minne och är mindre medvetna om vad som försiggår i dess omgivning, vilket även det (kanske) gör inskolningen lättare.

I slutändan vet ingen annan än du som förälder bättre om vad som är lämpligast för just ditt barn. Lita på den egna magkänslan, förbered er ordentligt och börja lugnt och försiktigt. Håll dagarna så korta som möjligt i början och läs av hur ditt barn mår.

Alla barn har olika ork. Om du märker att minstingen är ledsen, gnällig eller har lätt till utbrott efter en dag på förskolan har den förmodligen varit för lång. Om ditt barn tvärtemot kommer hem full av energi och med gott humör har ni sannolikt hittat rätt nivå.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →