🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Barns första tänder

Skrivet av dajper ‎

Förbryllad tar du dig igenom ett par bökiga nätter med en ovanligt kinkig liten bebis, och plötsligt är den där – den första tanden! Förklaringen till senaste tidens tjorvighet. Men vad nu då?

Mjölktänderna, eler primära tänder som de också heter, är den första tillfälliga uppsättningen tänder människor får. De är mindre och anpassade för småbarns munnar. Här är allt du behöver veta om din bebis första tand och tandsprickning.


När får barn tänder?


När det kommer till barns första tand och tandsprickning finns en stor spridning i när det händer för olika barn. Snittbarnet får sin första tand i cirka 6-månadersåldern men för vissa dröjer det till första födelsedagen eller längre. Andra får första tanden väldigt tidigt, omkring 3-4 månader.

Innan tänderna kommit använder barn sitt tandkött för att mosa mat och tugga.

Det är svårt att förutse exakt när just ditt barns tänder kommer. För vissa kan det gå flera månader med tandvärk innan första tanden bryter ut medan andra inte har några märkbara symptom alls.

Tecken på att tänderna kan vara på gång inkluderar bland annat:

  • Bebis tuggar på det mesta – fjärrkontrollen, leksaker, egna händerna m.m.
  • Dreglar mer än vanligt
  • Ovanligt ledsen, gnällig och/eller gråtig
  • Sover sämre än vanligt
  • Irriterat/rött tandkött
  • Mindre aptit

Tandsprickning hos bebis


När din bebis första tänder kommer efter cirka 6 månader är det just den första som har en tendens att göra mest ont. Även när kindtänderna kommer lite senare (omkring 1-1,5 år) brukar det kunna göra lite extra ont av den enkla anledningen att de är större än vanliga tänder.

Trots att det inledningsvis gör ont vänjer sig barn typiskt sett vid smärtan från tandsprickning och påverkas mindre med tiden. Bitleksaker är den perfekta vännen vid tandsprickning – de masserar och lindrar det ömma, kliande tandköttet.

Om smärtan är ihärdig och att tugga inte hjälper kan smärtstillande i form av paracetamol vara räddaren i nöden. Du kan applicera flytande Alvedon (eller motsvarande) direkt på tandköttet, eller ge till din bebis med hjälp av en medicindoseringsnapp.


Vilka tänder kommer först?


För många barn är det de två mittersta tänderna i nedre käken som kommer först, runt 6-10 månaders ålder. Vanligtvis följer sedan de motsvarande mittersta tänderna i överkäken, omkring 8-12 månaders ålder.

I takt med att barnet blir äldre kommer sedan nya tänder inifrån och ut, dvs. de sista tänderna som kommer är de bakre kindtänderna. Undantaget är hörntänderna (de långa, spetsiga tänderna mitt emellan framtänderna och första kindtanden både upp och nere) – dessa kommer typiskt sett efter första kindtanden.


Hur många tänder ska barn ha?


Runt första födelsedagen har de flesta småbarn mellan två och fyra tänder. Tandsprickningen fortsätter sedan tills dess att barnet är cirka 2,5-3 år gammalt och har fått sin fulla uppsättning av 20 friska mjölktänder.

Mjölktänderna hänger med till cirka 6-7-årsåldern då det är dags för tandömsning. Då börjar de 20 mjölktänderna bytas ut mot 32 permanenta tänder (över tid).


Hur borstar man barns första tänder?


Precis som med vuxnas permanenta tänder är det viktigt att man sköter om mjölktänder för att slippa hål och/eller tandont.

Redan från första tanden bör du borsta med fingertandborste eller vanlig barntandborste två gånger om dagen tillsammans med barntandkräm – en gång på morgonen och en gång på kvällen.

Det är viktigt att tidigt få in rutinen så inga undantag!

Alla barn gillar inte att borsta tänderna så försök att uppmuntra och att göra det så roligt som möjligt. Man kan till exempel leka följa John. ”Mamma gjorde först... nu är det din tur!”. Eller sjunga ditt barns favoritsång - ibland behöver barnet bara distraheras lite.

Utöver att regelbundet borsta tänderna är det bra att undvika livsmedel som är dåliga för barns tänder. Mjölktänder har trots allt tunnare emalj än vuxentänder så var försiktig!


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →