Blöjor online till butikspris

  Fri frakt från 99kr

  Hemleverans i +50% av landet

  Gratis testblöjor

  Stort ekologiskt utbud

Att lära sitt barn gott uppförande

Skrivet av dajper ‎

Som förälder är jobb nummer ett att hålla sitt barn tryggt och friskt. Men att lära ut dina värderingar och sunt förnuft är en annan väldigt viktig uppgift under barnets uppväxt. Så ge det ett försök även om det ser ut som att din lilla busunge är alldeles för upptagen för en lektion i etik och moral!

Genom att berätta om och framförallt leva utefter de värderingar du hoppas förmedla vidare till ditt barn påbörjar du den livslånga resan av att uppfostra en god människa. Ditt exempel är en otroligt viktig ledstjärna för barnet (förutom i tonåren såklart när inget du någonsin gör är rätt).


Förklara rätt och fel


Under de tidiga åren handlar ditt småbarns känsla för rätt och fel framförallt om ”hjälper det mig få det jag vill?” = rätt, och ”kan få mig i trubbel” = fel. I takt med att ditt barn blir äldre kommer det dock, med din vägledning, att aktivt vilja uppföra sig. Bland annat på grund av att barnet söker din uppmärksamhet och godkännande, för att det respekterar dig och andra auktoriteter, samt för att det förstår (i mycket äldre ålder) att samhället är beroende av goda medmänniskor.

Just nu däremot kräver minstingens flyktiga sinne för etik och moral mycket guidning. Förklara resonemangen bakom de direktiv du ger för att fostra empati (”Anna blev ledsen när du tog hennes leksak och det är därför hon gråter. Hon hade inte lekt klart med den än”). Att ställa frågor kan åstadkomma samma sak: ”Hur tror du det kändes för lilla björnen när Guldlock åt upp all hans gröt?”.


Att lära ut vänlighet och respekt


Det enklaste sättet att lära ditt barn hövlighet och respekt är att visa, förklara och leva som du lär. Utifrån det kan du sedan förvänta dig ett gott uppförande (inom rimlighetens gräns såklart, barn är bara barn).

Visa vänlighet och omtanke gentemot andra och se till att ditt barn ser dig göra det vid upprepade tillfällen. Förklara varför man alltid ska hälsa ordentligt och säga ”tack” och ”ursäkta” (för att visa att vi uppskattar andra människors ansträngningar och för att vi bryr oss om andra). Glöm inte heller att själv frekvent använda dessa artighetsfraser både när du pratar med minstingen och andra vuxna. Även om du aktivt behöver uppmana barnet till att använda dessa fraser nu (”Vad säger vi till mormor nu när du fått en glass?”) kommer det efter en stund bli en självklar vana så länge ni löpande pratar om det och övar!


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →