🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

3 sätt att hantera barns separationsångest

Skrivet av dajper ‎

Åh – välkommen till separationsångestfasen. Den inträffar vanligtvis runt 9-10 månadersåldern men du märker garanterat exakt när det händer. Helt plötsligt upptäcker barnet när nycklarna skramlar och mamma och pappa är på gång därifrån.... utan mig! Bäst att jag skriker!

Du kan i varje fall trösta dig själv med att ni utvecklat ett så pass starkt känslomässigt band när det känns jobbigt att lämna ditt ledsna barn. Men givetvis behöver även föräldrar lite ledigt ibland så genom att följa dessa råd kan ni få lite välbehövd distans:

Var bekväm med din barnvakt: Hitta en barnvakt som är kompetent, tålmodig, kärleksfull och framförallt pålitlig. Skulle din bebis inte bli bekväm med barnvakten när ni går (efter ett par försök) kan det vara klokt att testa någon annan. Alternativt kan ni mjukstarta i början genom att inledningsvis lämna barnet ensamt med någon de känner igen (kanske en släkting) i kortare stunder. Därifrån kan ni sedan jobba upp till längre och längre tillfällen och med nya personer.

Tillåt övergångstid: Gå inte så fort barnvakten anlänt – speciellt inte i början. Ge barnet tid att vänja sig genom att leka med barnvakten i 15-20 minuter medan du fortfarande är på plats. Även om din bebis är blyg och inte interagerar speciellt aktivt signalerar du att barnvakten är en okej person att vara omkring.

Smyg inte: Lämna aldrig utan att säga hejdå och utan att ge barnet en förvarning cirka 10-15 minuter innan det är dags. Genom att smyga ut lär du din bebis att du kan försvinna utan förvarning, vilket är ganska läskigt för en liten krabat vars liv kretsar kring dig.

Tipsen ovan fungerar också alldeles utmärkt när det är dags att börja på förskolan. Se till att besöka flera förskolor och välj den som känns tryggast för just ditt barn. Första dagarna brukar du som förälder besöka förskolan tillsammans med ditt barn just för att låta barnet vänja sig vid nya människor och en annan omgivning. När det är dags för barnet att börja vara själv på förskolan ska du inte smyga iväg utan att i god tid innan berätta att "snart ska mamma/pappa gå till jobbet - visst ska det bli kul att leka med alla andra barn? Jag kommer tillbaka sen".

Och när du väl lämnar - pussa och krama minstingen hejdå tillsammans med ett betryggande ”vi ses snart”. Dra inte ut på det om hen är förtvivlad och ge inte vika för dina egna skuldkänslor. Det är ingen fara för varken dig eller barnet, ni överlever bägge två. Vi lovar!


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →