🎉  LAGERRENSNING - Upp till 50% på nästan allt

Synens utveckling hos småbarn (0-12 mån)

Skrivet av dajper ‎

Nyföddas syn skiljer sig ganska mycket från en vuxens – både vad gäller färger, klarhet och annat. Visste du till exempel att den första färgen en bebis kan uppfatta är rött?  

Under första levnadsåret utvecklas din nyfödda bebis syn snabbt.

När barnet precis lämnat det stilla lugnet i livmodern för den hektiska världen utanför kan det inte se speciellt mycket överhuvudtaget. Eftersom synen är nära sammankopplad med hjärnans utveckling kommer den dock snabbt förbättras i takt med hjärnkapaciteten.

Synen hos nyfödda upp till ett par veckor


Din bebis ögon började växa till ungefär runt graviditetens fjärde vecka. Omkring vecka 16 kunde ögonen uppfatta ljus och först vid vecka 26 öppnades ögonlocken. Utsikten i livmodern är dock kanske inte den bästa!

Med tanke på de begränsade intryck ditt barn exponerats för i livmodern är det kanske inte så konstigt att synen i början är väldigt suddig. Faktum är att direkt efter födseln kan barnet inte se längre än ca 20-25 cm överhuvudtaget.

Vissa nyfödda tittar dig som förälder i ansiktet ganska fort efter födseln (om än lite slumrigt!) medan andra är lite försiktigare med att öppna ögonen och blicka ut mot världen. Båda reaktionerna är helt normala. Vissa spädbarn dras helt enkelt mer naturligt till ansikten och föremål medan andra behöver mer tid till att anpassa sig till sin nya, intrycksfulla omgivning.

Oavsett om din minsting är mer eller mindre aktiv med tittandet första tiden kommer barnet att spendera största delen sovandes med ögonen stängda.

Synen vid 2 till 3 månaders ålder


I den här åldern kan din bebis börja känna igen ditt och andra ansikten. Och bjuda på det där fantastiska första leendet.

Synen blir bättre för varje dag som går men är fortfarande ganska suddig. Nu kan bebisen dock börja urskilja vissa färgnyanser om de är väldigt tydliga (tänk knallfärgat, inte pastell).

Först kan barnet skilja på rött och grönt, och senare mellan gult och blått.

Synen vid 3 till 4 månaders ålder


Nu kan din bebis börja se på längre avstånd. Kanske har du märkt hur den lilla krabaten sitter och håller koll på dig från sin babysitter medan du lagar mat i andra änden av köket?

Det kanske häftigaste vid den här åldern är att din bebis börjar utveckla sitt djupseende och har enklare för att känna igen ditt ansikte.

Ögonen börjar jobba tillsammans och blir bättre på att följa rörelse. Barnet kan till och med sträcka sig efter rörliga föremål, även om öga-hand-koordinationen inte är tillräckligt bra (ännu!) för att hålla kvar vid föremålet.

Vid ca 4 månader har din bebis också utvecklat sitt färgseende nog för att uppfatta olika nyanser av rött eller grönt som samma färg (men inte nyanserna i sig).

Synen vid 12 månaders ålder


Efter 4 månader fortsätter din bebis syn att kontinuerligt utvecklas för varje dag som går. Såväl färgseendet som djupseendet blir ständigt bättre, och ungefär vid första födelsedagen (yay!) ser barnet lika bra som vuxna!


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →