Fri frakt från 99kr

  Hemleverans i +50% av landet

  Gratis testblöjor

  Stort ekologiskt utbud

15 roliga fakta om din nyfödda bebis!

Skrivet av dajper ‎

Nyfödda bebisar är minst sagt fantastiska. Fulla av nyfikenhet och så otroligt gosiga! Det är dock ingen nyhet att de kan smälta ett hjärta med sitt skratt och ge ett helt nytt perspektiv på livet. Vad du kanske inte redan vet däremot är att det finns en uppsjö av roliga fakta som bevisar att bebisar verkligen är de mest anmärkningsvärda och härliga skapelserna på vår planet. Förbered dig på att häpnas över dessa 15 fascinerande fakta om din minstings första levnadsår:

1. Bebisar fullkomligen älskar musik


Snacka om "tiny dancers"! Även om de kanske inte riktigt kan svänga på höfterna än har studier påvisat att spädbarn har ett medfött sinne för rytm. Enligt forskningen reagerar nyfödda instinktivt på rytmen och tempot i musik, och det är möjligt att det till och med är mer engagerande för barnet än tal.

2. Nyfödda kan simma(ish)!


Redan vid födseln har din bebis en såkallad dykreflex vilket får kroppen att naturligt anpassa sig till att vara nedsänkt i vatten. Minstingen håller instinktivt andan under vatten och hjärtfrekvensen saktar ner. Vad som är ännu mer otroligt är att spädbarn likt fiskar faktiskt kan andas och svälja samtidigt under de första månaderna. De lär sig denna talang i livmodern men dessvärre går den förlorad runt 6-månadersåldern.

Ett sött och kul sätt att testa dykreflexen på är att blåsa din bebis lite lätt i ansiktet. Lillen kommer då att blunda, svälja efter luft och frysa till! Ett litet ess i rockärmen som invänjning inför babysimmet eller för att försöka lugna vid gråt.

3. Bebisar har hela 300 ben i kroppen när de föds


Det är nästan 100 fler ben än vuxna har. Och vart tar de vägen? De växer helt enkelt ihop med andra ben under barnets utveckling.

4. Bara människobarn har förmågan att le


Människan är den enda arten på hela jorden vars småttingar ler åt sina föräldrar. Vilken tur vi har va?

5. En bebis går igenom över 3 000 blöjor första året


Det är många turer till butiken det (eller inga alls för de kloka föräldrar som handlar här på dajper!). Och många våtservetter/tvättlappar! Ytterligare en spännande kuriosa är att småbarn typiskt sett kissar var 20e minut tills dess att deras blåsor är tillräckligt utvecklade. Vilken tur att blöjorna är så pass bra på att absorbera väta!

6. Röd är den första färgen spädbarn känner igen


Enligt somliga experter kan nyfödda bara se svart, vitt och grått, medan andra hävdar att de kan se olika nyanser av färg men att det är väldigt suddigt. Oavsett vad som gäller är rött den första färgen spädbarn känner igen, och vid cirka 5 månaders ålder kan de se alla färger. Lila och blått lär sig minstingen sist av allt.

7. Bebisar växer EXTREMT fort


I runda slängar fördubblar en nyfödd sin vikt inom 5 månader från födseln, och tredubblar sin vikt inom ett år.

8. De växer också med ca 1-1,5 cm per månad


Skulle bebisar fortsätta i samma takt under hela uppväxten skulle de vara 51 meter när de når vuxen ålder. Galet!

9. Första tiden med nya bebisen är tårfri... eller?


Under de första 3 veckorna i livet producerar bebisar inga tårar trots att de ofta gråter. Däremot brukar mamma kunna, genom potentiellt överflöd av känslor och hormoner, kompensera för bebisens avsaknad av tårar under de första dagarna. Ska vi kalla det sympatitårar? 

10. Nyföddas magar är lika stora som en valnöt


Inte undra på att de behöver matas så ofta!

11. De tappar håret de föds med


100% av det. Oftast innan de ens hunnit bli 4 månader. Som tur är byts det borttappade håret ut mot en helt ny hjässa med hår.

12. Bebisar sover i snitt 5 400 timmar under det första året...


Med tanke på att det bara ryms 8 760 timmar på ett år motsvarar det väldigt MÅNGA timmars sömn. Glöm dock inte att bebisar bara sover ett par timmar åt gången, framförallt första tre månaderna. Och som med allt annat är denna siffra bara en uppskattning, alla barn är olika. 

13. ...och berövar sina föräldrar på cirka 44 dagars sömn


Och det på bara ETT år. Tur att de är så söta!

14. Nyföddas smaklökar känner bara sött och surt


Salt kommer inte in i matchen förän vid cirka 4-månadersåldern.

15. Spädbarns kroppsdelar är gigantiska!


Du kanske har märkt hur vissa av din minstings kroppsdelar är extra framträdande runt födseln tack vare svullnad. Även om den initiala svullnaden lägger sig kommer din bebis huvud och ögon vara extra stora hela första året.

En nyfödds huvud motsvarar cirka en fjärdedel av dess kroppslängd medan för en vuxen är samma förhållande cirka 1/7. Och ögonen? Redan vid födseln är en bebis öga 75% av storleken på ett fullvuxens öga. 

Häftigt va? Och det här är bara början! Första året är bara starten på en livslång resa fylld med härliga minnen och spännande äventyr tillsammans med din guldklimp. Förbered dig inför alla händelserika stunder längs resans gång tillsammans med dajper - Sveriges smidigaste återförsäljare av allt du behöver i vardagen som förälder.


Dela det här inläggetNyare inlägg →